петък, 17 декември 2010 г.

Тиквени пастички

Есента с характерното изобилие от тикви отмина, но предвидливо съм пюрирала и замразила този вкусен зеленчук. Бях подредила като на изложба 5-6 тикви – коя от коя по красива и съвършена, та чак не смеех да ги „заколя”.
Честно казано, до тази есен не обръщах подобаващо внимание на тиквата. Дали под давлението на Душко Добродушков или заради други незнайни причини, тиквата не е на почит в нашата кула. Освен тиквеник, печена тиква с орехи и крем супа от тиква, които сама преборвам след това, не съм приготвяла друго ястие с този вълшебен зеленчук.  
Признавам си, веднъж опитах с леко почукване на магическата пръчица да получа шеметна каляска с червени кадифени перденца като на Пепеляшка, но уви – не стана. Може би тиквата не беше достатъчно узряла или трябваше да дочакам кръстницата си.  
Реших да компенсирам този неуспех с нещо сладичко. Тиквените бисквитки се оказаха много сполучливи, така че смело реших да експериментирам нова рецепта с вкусна и ароматна тиква. Надникнах в любимия си сайт и избрах първата попаднала ми рецепта.  
Тази торта привлече вниманието ми с прекрасния си оранжев цвят на вътрешността и с елегантния си семпъл външен вид. Рецептата вълшебно съчетава пухкава и мека основа с кадифена глазура от крема сирене. Допълнителен вкус предоставя комбинация от аромати – канела, джинджифил и карамфил.

Необходими продукти за блат: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (113 г) краве масло, стайна температура
1 ¼ ч.ч. (270 г) кафява захар
2 яйца
1 ч.ч. (240 мл) пюре от тиква, стайна температура
⅓ ампула ванилия
2 ч.ч. (200 г) брашно
¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
½ ч.л. сол
½ ч.л. канела
¼ ч.л. джинджифил
⅛ ч.л. смлян карамфил
½ ч.ч. (120 мл) прясно мляко, стайна температура
½ с.л. оцет

Необходими продукти за глазура:
125 г крема сирене, стайна температура
30 г краве масло, стайна температура
100 г пресята пудра захар

Необходими продукти за гарнитура:
½ ч.ч. (50 г) препечени и нарязани орехи или орехи

Начин на приготвяне на тиквено пюре:
  • Тиквата се разполовява. Премахват се семките и жилавите влакна. Реже се на парчета.
  • Редят се в тава с кората нагоре. Покрива се с фолио.
  • Пече се при 190°С за 1 час.
  • С лъжица се изгребва тиквената маса и се пасира.
Начин на приготвяне на блата:
Фурната се загрява до 180°С.
Форма с диаметър 20 см или с размери 30/11/7 см се омаслява и набрашнява.
Захарта и маслото се разбиват до светла смес за около 3-4 минути.
Едно по едно се добавят яйцата и се разбива добре след всяко.
Прибавя се тиквеното пюре и ванилията.
Прясното мляко и оцета се смесват и престояват 10 минути.

В отделна купа се смесват брашното, содата, бакпулвера, солта и подправките.
Половината от брашнената смес се добавя към тиквената смес.
Сипва се млякото. Добавя се втората половина от брашнената смес.


Половината от сместа се разделя във формата и се пече за 30 минути.
Блатовете  изстиват за 10 минути във формата, след което се изважда.
Охлаждат се преди слепването.

Начин на приготвяне на глазурата:
Крема сиренето и маслото се разбиват с миксер до гладка смес. Добавя се кленовият сироп и пудрата захар и си размесва, колкото да се слеят.

Слепване:
Един от блатовете се поставя в чиния за сервиране с лицето надолу. Маже се със слой глазура. Захлупва се с втория блат. Равномерно се разпределя глазура. Гарнира се с пудра захар и канела.
.

3 коментара:

Lety каза...

Прекрасен десерт!
Обещава превъзходен вкус.
Радвам се, че съм първия последовател, надявам се да повлека крак и да дойдат още много :) Даже вече виждам още един - Мария също е харесала твоето виртуално кътче. А то определено си заслужава!

Сърдечен поздрав и вдъхновение за предколедните приготовления!

Dani каза...

Много хубаво предложение :)
А и с това кремче със крема сирене
предполагам, че става още по-вкусно!
Хубав ден!

The witch каза...

Лети и Дани, благодаря за споделеното мнение.
С поздрав от кулата.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.