сряда, 22 декември 2010 г.

Baguettes/Франзели

Днес е общоприето, че франзелата е един от символите на Франция. Смята се за парижка, ако тежи точно 200 грама – поне такава е старинната рецепта на френския мек хляб с хрупкава коричка. Името на този вид тестено изделие не се използва преди 1920 г., въпреки, че съществува много преди това – още от времето на управлението на Луи XIV (1643–1715).
Както споменах, франзелата става популярна във Франция през 1920 г. Тогава е гласуван закон, който забранява на хлебарите да работят преди четири часа сутринта: "Забранено е да се наемат работници за производство на хляб и сладкарски изделия между десет вечерта и четири сутринта”. Наложило се е много бързо да се измисли рецепта за хляб, който се пече бързо. Така се появява парижката франзела, която бързо втасва и се пече за кратко време.
Рецептите на видовете франзели са семейна тайна на майсторите-хлебари. Всеки ден в Париж се продават над половин милион топли вкусни франзели с различна дължина.  
Насладете се на незабравимите мигове от мечтания Париж, които запечатах миналата есен безвъзвратно в съснанието си. Надявам се така да се получи и с рецептата за франзелите, която предлагам.
Айфеловата кула
Поглед към Париж от Айфеловата кула
Поглед към Париж от Айфеловата кула
Поглед към Париж от Айфеловата кула
По река Сена
Готическата катедрала Нотър Дам
Готическата катедрала Нотър Дам
 Трите портала на главния вход на катедралата
Мостът Понт Ньоф
Мостът Понт Ньоф
Мостът Александър ІІІ
Бизнес кварталът Ла Дефанс


Petit Palais - Музеят за Изящни изкуства
Римокатолическата базиликата Сакре кьор
Римокатолическата базиликата Сакре кьор
Восъчни фигури от Музея Гревен - Наполеон и неговото семейство
Восъчни фигури от Музея Гревен - Петгодишният Моцарт свири пред австрийската императрица Мария Терезия
Восъчни фигури от Музея Гревен - Луи ХІV (Кралят-Слънце) и други френски особи
Кафе Индиана
Центърът Помпиду - Национален цантър за изкуство и култура Жорж Помпиду

Центърът Помпиду - Национален цантър за изкуство и култура Жорж Помпиду
Кметството на Париж
Пирамидата на Лувъра
Лувърът
Лувърът
Лувърът
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. (240 мл) хладка вода
1 ч.л. сол
3 ч.ч. (420 г) брашно
1 пак. (7 г) суха мая

Начин на приготвяне:
Втасалото тесто се премесва на набрашнена повърхност и се разделя на 3 части.
Двете части се покриват и оставят настрани.
От третата се оформя цилиндър с дължина 20 см. Двата му края се събират, срещат се в средата, притискат се добре, за да се запечатат отгоре. Този процес се повтаря отново.
Ръцете се поставят в средата на цилиндъра и леко се залюлява напред-назад, като се избутва тестото към краищата, за да се оформи цилиндър с дължина 30 см.
По този начин се приготвят и останалите две парчета.
Франзелите се поставят в леко намаслена и набрашнена тава върху хартия за печене.
По повърхността им се правят по три плитки разреза диагонално.
Отгоре се поръсват с брашно и се покриват с найлоново фолио.
Оставят се за 60-90 минути на топло да бухнат или докато удвоят обема си.
 

Фурната се загрява на 220°С 230°С, заедно с празната тава, а отдолу се поставя тавичка с  гореща вода. 
Франзелите, с помощта на хартията за печене, се прехвърлят в загрятата тава и се пече  5 минути.
Температурата се намаля до 210°С и се пече още 10 минути.
.

3 коментара:

Lety каза...

Честито Рождество Христово!
Щастие и благоденствие за всички в дома!
Много любов, здраве и сбъднати желания!
Светли празници!

pipilota каза...

Благодаря много за тази рецепта и по-точно за разгадаването на тънкостта за правене на превъзходни франзели!!!

The witch каза...

Благодаря за коментара, Пипилота. Приятно е да прочета положителна оценка за моята рецепта. Желая ти успех в света на кулинарията.
Р.С. Как е кухнята във вила Вилекула?

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.